Covid-19

Publicerad: 24 januari, 2022

From nu råder det nya riktlinjer och rekommendationer kring testning och karantän.

KARANTÄN

  • Fr o m nu slopas karantänskravet för hushållsgemenskap för symtomfria personer som har tagit dos tre, har haft covid-19 under de senaste tre månaderna eller är nyckelperson i en samhällsviktig verksamhet. De kan gå till jobb eller skola även om någon i familjen har covid-19.
  • Det är vi som arbetsgivare som avgör vem som är samhällsviktig nyckelperson och detta avgör vi från fall till fall och träder endast i kraft om det inte finns någon som helst möjlighet att lösa någon bemanning. På arbetet arbetar man då under karantänstiden (5 dagar) med full skyddsutrustning (munskydd, visir och handskar) och ett snabbtest tas dagligen innan arbetspasset påbörjas. Man får endast förflytta sig mellan bostaden och arbetsplatsen under dessa fem dagarna som man skulle varit i karantän.
  • Fr o m nu ska övriga familjemedlemmar som berörs av familjekarantän stanna hemma i 5 dagar.
  • Förhållningsreglerna ändras för den som är sjuk i covid-19. Tiden att stanna hemma ändras från sju till fem dagar, med två dagar som helt symtomfri. OBS För personal inom vård och omsorg gäller 5 dagar för den som vaccinerats med 3 doser och 7 dagar för de som fått färre doser.

TESTNING

  • Många regioner har rapporterat om högt testtryck den senaste tiden och därför görs nu en justerad prioritering av testningar. Tester ska främst göras där behovet är som störst, det vill säga bland annat för personal inom hälso- och sjukvård, personer som inte kan jobba hemifrån och barn och ungdomar som går i förskola, grundskola eller gymnasiet. Vilket innebär att personliga assistenter fortsätter enligt tidigare rutin med att testa sig via VC med PCR test.
  • Personliga assistenter samt brukare som utsatts för smittrisk ska testas dag 3 räknat från senaste kontakt med personen som insjuknat i covid-19 – oavsett vaccinationsstatus.

Fixa tillhandahåller snabbtester om det uppstår situationer där det behövs screena (testa), exempelvis om man som assistent är tvungen att arbeta under karantänstiden då familjemedlem är sjuk i covid-19.

För dig som ännu inte tagit eller bokat din 3 dos vaccin så är det hög tid att göra det nu.

Med den höga smittspridningen i samhället och mer risk för extremt hög sjukfrånvaro så kan detta ställa till stora problem för er arbetsgrupp och oss. Om det är någon av er som inte är vaccinerad kan vi bara be er att omgående boka tid för vaccination. 

Läs fler aktuella händelser